Avian Vitamine Bijbel

Verklaring van vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten en vetten.

VITAMINEN

Vitamine A
Dit zijn belangrijke stoffen voor het gezichtsvermogen en essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine A is onder andere nodig voor de opbouw van de huid, goede werking van de ogen. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en weerstand tegen ziekten. Van nature komt vitamine A alleen voor in producten van dierlijke oorsprong zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Een langdurig tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, een droge en schilferige huid, dof haar en zelfs blindheid veroorzaken. Een verkeerd gebruik van supplementen met vitamine A kan vergiftiging veroorzaken met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
Bij een tekort aan vitamine A is de weerstand tegen infecties verminderd. Ook de productiviteit van de geslachtsklieren van zowel de man als de pop zijn verminderd, onbevruchte eieren zullen hiervan het gevolg zijn. Jonge vogels groeien langzaam of sterven. Kenmerkend zijn verschijnselen aan de ogen: zwelling van bindvlies, tranen en een vertroebeling van het hoornvlies.
Vitamine A komt uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, eidooier en in levertraan. Ondanks dat het uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt is het verstrekken van groenvoer toch erg belangrijk omdat hier namelijk het zogenaamde pro vitamine A in zit, waaruit het vogellichaam zelf vitamine A kan maken.
Een pro vitamine is een stof die in een vitamine omgezet kan worden en pas dan zijn vitaminerende werking heeft.
Er wordt wel beweerd dat recessief witte vaak gebrek hebben aan vitaminen A. Men kan dit zien aan de bek en de poten. Deze zien er 'doorzichtig' of 'heel donker' uit. De vogel zit er ook lusteloos bij en vermagert nogal snel. Bij een goede voeding zal dit niet vaak voorkomen. Mocht dat wel het geval zijn kunnen wat wit brood met melk of een goed eivoer met minimum 50.000 IE vitamine A dit tekort verhelpen. Wat betreft de tentoonstelling worden zowel mannen als poppen ingezonden. De mannen zijn over het algemeen toch wel wat helderder, ook de houding van de mannen is vaak toch iets beter. Poppen zijn meestal wat rustiger.

Vitamine B complex
Deze stoffen vormen een hele familie. Ze zorgen voor een een goede spijsvertering, een stabiel zenuwstelsel en houden onder andere het haar, de huid, de ogen en het hart gezond.

Vitamine B1 – Thiamine
Voor een goed functioneren van het zenuwstelsel, de spieren, het vrij maken van energie uit voeding, een normale groei en ontwikkeling en voor het in stand houden van de conditie van het spijsverteringskanaal en het behoud van de eetlust.
Vitamine B1 geeft het lichaam meer energie.Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B1 komt voor in vele plantaardige- en dierlijke produkten, zoals granen, gekiemde zaden, groenvoer, melkpoeders, gist en vismeel. Als het lichaam te veel vitamine B1 binnenkrijgt, is dat geen probleem omdat het overschot wordt uitgeplast.


Vitamine B2 – Riboflavine
Vitamine B2 speelt een rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en is een belangrijke vitamine voor de stofwisseling. Het is eveneens nodig voor het goed functioneren van het zenuwgestel van de vogel en voor een goede ontwikkeling van het embryo in het ei. Riboflavine speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Deze zorgen voor het zuurstoftransport in het bloed. Bij een tekort aan vitamine B2 zien we uiteenlopende ziekten waaronder onder andere vergroeiing van tenen en afwijkende donsveren bij jonge vogels. Bij een hoeveelheid van 3-5 mg. vitamine B2 per kilo voer zal een tekort niet gauw optreden. Vitamine B2 zit onder andere in granen, zaden, gekiemde zaden, melkpoeders, vismeel, gist en vismeel. Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

 

Vitamine B3 – Niacine – Nicotinamide
Niacine is belangrijk bij de aanmaak van diverse hormonen, bij de cholesterolstofwisseling, verbetering van de bloedcirculatie, voor het zenuwstelsel en de spijsvertering.Vitamine B3 is ook van belang voor de huid en de voortplanting. Afwijkingen in de vorm van slechte bevedering, kale koppen, ontstoken ogen en ruwe poten zouden op een niacine tekort kunnen wijzen. Niacine werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam.

Nicotinezuur zit vooral vlees, vis, volkorengraanproducten, groente en aardappelen. Het lichaam maakt zelf nicotinezuur uit een bestanddeel van eiwitten in de voeding.


Vitamine B5 - Pantotheenzuur
Vet- en koolhydraat stofwisseling, werking hersenen, zenuwstelsel en afweersysteem. Belangrijke voedingsstof voor de bijnieren. Pantotheenzuur maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Daarnaast is het effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel.

Vitamine B6 – Pyridoxine
Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is één van de vitamines met de meeste functies. Vitamine B6 is als onderdeel van verschillende enzymen betrokken bij talrijke stofwisselingsprocessen. Zo is het onder meer nodig voor de stofwisseling van eiwitten (opname van aminozuren), vetzuren, leverfunctie, goede spierfuncties en cholesterolstofwisseling. Vitamine B6 reguleert het de werking van bepaalde hormonen in het lichaam en het is een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Een tekort uit zich bij jonge vogels in een verminderde eetlust en daardoor een verminderde groei. Een verhoogde opname van eiwitten of koolhydraten zal dus de behoefte aan vitamine B6 doen verhogen.
Vitamine B6 wordt geleverd door vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas. Langdurig ernstige tekorten kunnen een verminderde weerstand

Vitamine B12  - Cobalamine
Vitamine B12 is voor de omzetting van bepaalde aminozuren in andere aminozuren (zie bij eiwitten) uitermate belangrijk. Verder speelt vitamine B12 een rol bij verbetering van de eiwitstofwisseling, werking afweersysteem, stofwisseling van zenuwcellen, celdeling processen en de vorming van de bloedlichaampjes. Een vitamine B12 gebrek zal slechte broedresultaten tot gevolg hebben en eventueel uitgekomen jongen zullen spoedig sterven. Vitamine B12 geeft bovendien weer energie en levenslust. Het staat bekend als energie booster.

Foliumzuur
Belangrijke rol bij : celdelingsprocessen, afweersysteem, stofwisseling van eiwitten en vetten. Het lichaam heeft foliumzuur nodig voor de groei en het instand houden van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het embryo.Foliumzuur is onder andere nodig de ontwikkeling van het verenkleed. Foliumzuur is eveneens van invloed op de broedresultaten. Een tekort aan Foliumzuur heeft tot gevolg dat de groei van de jonge vogels wordt vertraagd. Verder geeft een depigmentering van het verenkleed, dat wil zeggen dat de veren hun kleur verliezen.

Biotine – Vitamine H
Biotine speelt een rol bij de vet- en koolhydraat stofwisseling. Bij gebrek aan biotine treden huidafwijkingen op. Een verschijnsel dat vooral rondom de snavel optreedt. Na enige tijd kan het zich uitbreiden naar de ogen. In ernstige gevallen kleven de ogen dicht als gevolg van uitvloeiend vocht. Biotine is belangrijk voor de bevedering, de hoorndelen en de huid.

Choline
Choline werkt samen met inositol bij de vet omzetting in het lichaam. Een tekort aan choline zorgt daarom voor een verhoogde cholesterol. Choline speelt een rol bij de afzet van vetten in de lever en bij het transport van vetzuren uit de lever. Bij een tekort aan deze vitamine ontstaat leververvetting. Een goede bron van choline zijn granen, biergist, zonnebloempitten en diverse andere zaden.

Vitamine C
Vitamine C kan door het vogellichaam zelf worden gemaakt. Het speelt onder andere een rol bij de vorming van de hormonen van de bijnierschors. Onder normale omstandigheden zal niet snel een vitamine C tekort ontstaan omdat een vogel die in voldoende mate zelf kan maken. Dit is niet het geval indien de vogels in een uitzonderlijke positie komen te verkeren, zoals bij vervoer, ziekte of vergiftigingen. In stress situaties zal de vogel direct vitamine C aanspreken. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen en speelt een belangrijke rol bij het instand houden van de weerstand. Daarnaast is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel wat zorgt voor een goede wondgenezing. Groenvoer en vruchten zijn goede leveranciers van vitamine C

Bioflavonoïden
sterken van de functies en stofwisseling van vitamine C

Vitamine D – Calciferol
Net als bij vitamine B is ook bij vitamine D sprake van een complex. Voor de vogelvoeding is echter alleen vitamine D3 van belang. Evenals bij vitamine A kent ook vitamine D3 een pro vitamine, namelijk het 7-dehydrocholesterol is. De omzetting van dit pro vitamine vindt plaats op de onbevederde huiddelen van een vogel, zoals bijvoorbeeld op de poten. Dit gebeurt onder invloed van de zon. Het is daarom noodzakelijk dat vogels ook regelmatig met de zon in aanraking komen. Tegenwoordig zijn er echter ook lampen in de handel waarin  ultraviolette stralen voorkomen. Vitamine D3 is nodig voor de calcium- en fosforstofwisseling. Het bevordert namelijk de opname van deze mineralen in de darmen van een vogel. Calcium en fosfor zijn vooral nodig bij de beenvorming en de opbouw en calcificatie van het skelet van jonge vogels. Ook de sterkte van het eischaal wordt beinvloed door de aanwezige vitamine D3 en calcium. Een tekort aan vitamine D zal slecht groeien van de beenderen, misvormingen van beenderen, het leggen van windeieren (eieren zonder kalkschaal), vergroeiing van de tenen en doorgezakte poten tot gevolg hebben.
 
VITAMINE E (TOCOFEROL)
Vitamine E is voor een vogel van belang voor de vruchtbaarheid, de groei, de stofwisseling, bescherming van de celwanden, verbetering doorbloeding.Indien er een absoluut tekort is aan vitamine E kunnen er evenwichtsstoornissen optreden. Deze gaan gepaard met ongecontroleerde bewegingen van de kop. Eveneens kan bij een tekort steriliteit optreden. Vooral vogels met grote legsels hebben behoefte aan vitamine E. Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant, met name van onverzadigde vetzuren in de (bloed)cellen en in de celwand, de bloedbaan en de weefsels. vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.

Vitamine K1


Het belang van vitamine K1 bij vogels
door M. von Lüttwitz en H. Schulz ©. Bron: AZ Nachrichten – juni 1999

In het  Duitse tijdschrift AZ-Nachrichten trof ik een artikel aan dat ik u niet wil onthouden. Het is een lang verhaal, maar het belang bij dit onderwerp is groot, niet alleen bij uilen- en roofvogelfokkers, maar ook bij veel andere vogelliefhebbers. De vertaling is van mijn hand en hierop berust copyright.   Peter Otten.

Vitamines behoren, met andere plantaardige stoffen, tot de groep van biologisch-actief werkzame stoffen. Vitamines nemen deel aan talrijke stofwisselingsreacties, hetzij direct, hetzij indirect, bijvoorbeeld als deel van een enzym. Bij een vitaminetekort ontstaan gebreksziekten bij de vogel die in eerste instantie tot lichamelijke achteruitgang leiden en vervolgens tot de dood. Als er slechts sprake is van een klein gebrek aan vitamines - wat meestal het geval is – dan blijft de vogel wel in leven, maar zijn stofwisseling is vertraagd: die staat dan op een laag pitje. Natuurlijk is een tekort aan vitamines een relatief begrip. Een gering tekort, net onder de optimale behoefte, heeft nauwelijks gevolgen, maar een kleine overschrijding van de minimale behoefte aan vitamines heeft meteen een extreme uitwerking. Daartussenin liggen allerlei overgangsvormen, waarbij men niet mag vergeten dat vitamines in wisselwerking staan met een heel scala van andere stoffen.

Een vitamine die tientallen jaren strafbaar werd verwaarloosd, is vitamine K1. Hij zit in planten en plantaardige producten. Men moet ervan uitgaan dat in de darm van de vogel met behulp van vitamine K1, door de daar aanwezige darmflora, vitamine K2 wordt gemaakt. Nu is Vitamine K2 een verzamelnaam voor de verschillende toestanden van deze vitamine. De afzonderlijke stadia die er zijn benoemt men met MK-0 tot MK-13. Beide vitamines zijn in vet oplosbaar en zelfs bij hoge overdoseringen kon men geen negatieve werkingen vaststellen, maar slechts positieve.

Het gehalte aan vitamine K1 is bij planten erg variabel. Dat hangt niet alleen van de plant af, maar varieert ook met de tijd van het jaar en is afhankelijk van de plaats waar de plant staat en van opslag en verdere verwerking van het voedsel. Pas sinds de jaren negentig kan men het gehalte van vitamine K exact bepalen. Eerdere metingen moet men onder voorbehoud beschouwen.

Naast de natuurlijke vitamines K1  en K2 kent men nog de kunstmatig gefabriceerde en in de natuur niet voorkomende vitamine K3  en zijn zogenaamde analogen (K4 en K5  etc. die in het organisme uiteindelijk omgevormd worden tot K3, zoals een farmaceutische firma meedeelde). Vitamine K3 kent men ook als menadion. Men heeft het oplosbaar gemaakt in water om het makkelijk te kunnen toedienen. Het is overigens ook aan de natuurlijke vet oplosbare vitamines niet identiek. Zo is het niet verwonderlijk dat het op een andere manier wordt opgenomen, anders wordt opgeslagen, anders wordt uitgescheiden en een grotendeels andere werking heeft dan de natuurlijke K vitamine. Alleen al het feit dat de natuurlijke vitamine K vet oplosbaar is en menadion, evenals zijn in de handel verkrijgbare vormen, in water oplosbaar is, zegt al veel!

De opname van de vet oplosbare vitamine vindt plaats in de darm en wel op een andere plaats dan de in water oplosbare vitamines, eiwitten en vetten. Terwijl het wateroplosbaar gemaakte menadion direct in het bloed wordt opgenomen, wordt vitamine K1 aan cholesterol gebonden en via een omweg, namelijk de lymfe, naar het bloed getransporteerd. Vanuit de centrale verwerkingsplaats - de lever – gaat het naar andere weefsels. Daarbij is gebleken dat de hoeveelheid vitamine in het bloed niets zegt over de hoeveelheid vitamine K1 in de weefsels.

In de literatuur wordt vermeld dat voor de opname van vitamine K1 in de darm alvleessap en galzuren nodig zijn. Deze vaststelling is niet goed te bewijzen. Het bleek dat bij papegaaien met een bijna volledig door medicamenten, verkeerde voeding en/of ziektekiemen verstoorde lever, toediening van vitamine dezelfde heilzame werking vertoonde als het geval was bij papegaaien met een gezonde lever. (De lever is voor de aanmaak van galzuren verantwoordelijk.) Hieruit is te concluderen dat vetzuren de opname van vitamine K1  even goed mogelijk maken. In de vakliteratuur wordt bevestigd dat vetzuren met lange ketens de vitamine K1-opname ondersteunen. Zulke vetzuren kunnen via de voeding worden verstrekt of zij zitten in zaadkorrels. (Vetten hebben lange ketens, olie niet. Vertaler.)

Menadion met zijn mogelijk schadelijke werking, was in de voedingsmiddelenindustrie lange tijd de enige toegestane vorm van vitamine K. De natuurlijke, neven werkingvrije vitamine K1 was daarentegen verboden. Toch mocht elke vogelhouder de natuurlijke vitamine K1 als toevoeging aan zijn vogels geven. In het verleden verzetten zich enkele lobbyisten hevig tegen de aanbeveling om het giftige vitamine K3 te vervangen door K1. Er werd zelfs in advertenties beweerd dat iedere vogelkweker die zijn vogels K1 gaf, strafbaar was. Een voederfabrikant huurde zelfs een marketingbureau in om het gebruik van vitamine K3 bij dieren te verdedigen. Een primatencentrum dreigde met gerechtelijke stappen tegen een vitamine K3-lobbyist. Maar, zoals zo vaak, laat de waarheid zich geen geweld aandoen. Intussen is, op initiatief van de auteurs van dit artikel, voor vitamine K1, ook in industriële voeders, in Duitsland bij het betreffende ministerie officieel erkenning aangevraagd. Op 5 februari 1999 werd besloten dat vitamine K1 toegevoegd mocht worden aan industrieel voer. Het geven van vitamine K1 als toevoeging was, in tegenstelling tot wat de angstcampagne van de K3 lobbyisten beweerde, nooit verboden geweest!

Wat is de werking van vitamine K1? De vitamine werd oorspronkelijk bekend als vitamine voor de bloedstolling. Als er niet voldoende vitamine-K1 voorhanden is bloedt het dier dood. Door vitamine K1  te geven wordt de bloeding gestopt; voor de fokker vooral van betekenis als de vogels coccidiose hebben. Maar bovendien is niet goed bekend dat vitamine K1  nog veel meer werkingen heeft. Als er bijvoorbeeld inwendige kneuzingen zijn, moet, als de wonden genezen, de bloedprop opgeruimd worden. Daarvoor is vitamine K1 noodzakelijk. Als vitamine K1  ontbreekt, kan het materiaal niet volledig worden afgebroken en kan er embolie ontstaan. In de humane geneeskunde bewandelt men een andere, minder natuurlijke weg om embolieën te voorkomen, maar deze is voor de medicijnindustrie meer winstgevend.

Vervolgens ondersteunt vitamine K1 de kalkafzetting in het vogelskelet alsmede de hormonaal gestuurde beenderstofwisseling. Dit gebeurt in samenwerking met vitamine D, die, volgens de laatste inzichten, geen vitamine meer is, maar een hormoon. Bij het embryo bewerkt K1 de ombouw van kalk in de eierschaal in het zich ontwikkelende beenderstelsel. Een centrale rol speelt het in de energiestofwisseling, in de eiwitstofwisseling voor hart en longen, in de algehele vetstofwisseling. Het ondersteunt de inbouw van koolhydraten in de cellen en het heeft een functies in het meerlagige celmembraan. Het zorgt voor stabiel bindweefsel, het ondersteunt de oogfunctie en het heeft anti-oxidant werking. Daarbij schijnt K1 in de darm nodig te zijn voor de daar levende darmflora. Er zijn aanwijzingen dat bij een tekort aan deze vitamine de darmflora ontspoort en er bijvoorbeeld megabacteriën ontstaan. Een van de belangrijkste werkingen van Vit. K1 is het neutraliseren van cumarinen. Cumarinen zijn gifstoffen die o.a. door talrijke schimmels gevormd worden. Zaadmengsels voor vogels zijn vaak niet schimmelvrij. Dit werd onlangs door een vogelvoederfabrikant officieel bevestigd. Cumarinen tasten de werking van K1 aan. Bij voldoende vitamine K1  kunnen cumarinen nauwelijks kwaad. Op de werking van cumarinen berust ook de werking van rattengif dat inwendige verbloeding veroorzaakt. Bij mensen worden bloedverdunners gebruikt met cumarinen om het bloed minder stolbaar te maken. Voldoende vitamine K1 maakt het gebruik van bloedverdunners overbodig. Bij geperst korrelvoer bestaat het gevaar dat bij ondeskundige opslag eerder schimmels ontstaan dan bij hele zaden.

In het inmiddels wereldwijd bekend geworden Papageien-Gnadenhof van mevrouw Hofstetter bij Passau, werden de volgende, voor vogelkwekers belangrijke werkingen van vitamine K1 vastgesteld:

 1. Dunne uitwerpselen worden weer vast
 2. Antibiotica en sulfonamiden worden overbodig
 3. Agressiviteit van de dieren neemt af
 4. Leverbeschadigingen herstellen
 5. Uitbraken van Aspergillose komen niet meer voor en zieke dieren leven langer en de kwaliteit van leven verbetert
 6. Verenpak wordt weer glad
 7. De rui verloopt weer normaal
 8. Snavel- en nagelsubstantie verbeteren
 9. De huid ziet er beter uit
 10. Bloedarmoede verdwijnt
 11. Vitaliteit neemt toe
 12. Verenplukkers krijgen weer veren
 13. Voortplantingsdrift ontwaakt weer ( bij probleempapegaaien)
 14. Onderlinge verstandhouding verbetert
 15. Infectiegevoeligheid neemt drastisch af
 16. Er treden minder schimmelinfecties op
 17. Schimmels in voer geven minder problemen


Voorwaarde voor een goede vitamine K1-werking is dat er voldoende andere vitamines verstrekt worden, maar dan wel zonder K3. Vitamine K3  heeft alleen maar invloed op de bloedstolling, waarbij moet worden opgemerkt dat bij een acuut geval van vitamine K-tekort dierenartsen geen vitamine K3, maar vitamine K1 verstrekken. Over andere eigenschappen van K3 (behalve dan die van bloedstollende werking) is niets bekend. In de literatuur wordt zelfs benadrukt dat vitamine K3 tegen cumarine helemaal niet werkt.(Cumarine zou bovendien giftig zijn voor de lever.) Bij publicaties die menadion propageren, wordt trouwens nauwelijks over de werking van K3 gesproken, maar wel over die van K1, wat volksverlakkerij is. Er wordt namelijk gesuggereerd dat het kunstmatige K3 dezelfde werking heeft als K1.
Daar komt bij dat K3  ten opzichte van K1 mogelijk nog een aantal  schadelijke bijwerkingen heeft:

  • Wisselwerking met - en destabilisatie van - rode bloedlichaampjes bij hemolyse, respectievelijk hemolytische bloedarmoede (in dit verband is ook te denken aan feather dusters)
  • Giftigheid voor levercellen
  • Mutagene werking (door vorming van radicalen) (=kankerverwekkend. Vertaler)
  • Beendermisvormingen door falende cumarineafbraak.
  • Plasma-membraanstoornis
  • Verandering in de calciumhuishouding, wat weer zowel stolling als het opruimen van bloedproppen verstoort.
  • Beschadiging van milt en nieren
  • Veel werkingen van menadion in de weefsels zijn nog niet onderzocht en dus is er gevaar voor nog meer beschadigingen
  • Opslag in weefsels (bij consumptiedieren bestaat het gevaar van opname van menadion wat in levensmiddelen verboden is).

Heel openhartig geven vitamine K3-lobbyisten de reden voor het gebruik van vitamine K3 bij dieren aan: het is goedkoop. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers die KOLB e.a. opgeven: een kg. K1 kost € 26.000,00
Dezelfde hoeveelheid K3 kost daarentegen slechts € 181,00. Intussen zijn enige voederfabrikanten er al toe overgegaan hun preparaten van de volgende  mededeling te voorzien: “zonder vitamine K3 “. Daardoor kan de vogelfokker deze verdachte vitamine weglaten en daarvoor in de plaats vitamine K1 apart gebruiken. Als men een vitamine K1-preparaat uit de apotheek gebruikt, dan moet men erop letten dat de hulpstoffen niet giftig zijn. Op dit ogenblik is er slechts één preparaat in druppelvorm in Duitsland op de markt, waarvan de hulpstoffen niet giftig worden geacht. Het gaat om de kanavit-druppels van de firma Medphano. (Noot van de vertaler: er zijn tegenwoordig verschillende andere preparaten te krijgen, bijv. Davitamon.)

Door de toelating van vitamine K1 in het industriële diervoeder is het nu mogelijk dat producten met wat meer K1  en zonder K3 op de markt komen. Het zal zeker interessant zijn te weten welke firma’s voor een vitamine K1-toevoeging besluiten. Wie uit de onduidelijke productinformatie niet kan opmaken welke vitamine K er in de voeding zit, kan om opheldering vragen bij de betreffende firma. In het verleden was het niet verplicht een toevoeging van K3 te vermelden. Zo stond bijvoorbeeld bij veel kippenvoer niet vermeld dat er K3 in zat terwijl dat wél het geval was.

Wie aan zijn gevederde vrienden K1 apart wil geven, kan dat op een aantal manieren doen. Allereerst is groenvoer met een ruime hoeveelheid van deze vitamine op zijn plaats. Vooral de brandnetel is onder de wilde planten een uitstekende bron van vitamine K1. Ook bruine en groene algen die in de vogelvoeding al vaak worden aangewend, hebben hoge gehaltes aan K1. Ook kan men een preparaat uit de apotheek gebruiken. Mevrouw Hofstetter van het vermelde Papageien-Gnadenhof  gebruikt op een liter water 10 druppels Kanavit. Vanzelfsprekend krijgen de vogels niet meer water dan ze per dag opdrinken. De druppels kunnen ook op een lekkernij gedaan worden. Het is noodzakelijk elke dag voldoende andere vitamines te geven.

Behandelingen met antibiotica of sulfonamiden belasten het darmkanaal en verstoren het voor het leven belangrijke vitamineopnamesysteem grondig. Met name vitamine K1 wordt door zulke medicijnen geblokkeerd.  Het is in een voorkomend geval zeker zinvol zich af te vragen of dure medicijnen wel zo’n goede keus zijn. Of is het niet veel slimmer op een natuurlijke wijze te genezen door het geven van alle noodzakelijke stoffen (eventueel in een zeer hoge dosis)?

Samenvatting van de vertaler

Bovenstaand artikel bevat allerlei informatie over de K-vitamines. Er bestaat veel onderscheid tussen de natuurlijke vitamine en de chemisch nagemaakte rommel. Voldoende (natuurlijke) vitamine K voorkomt een hoop ellende, maar het zit niet in diervoeding. Men rotzooit kennelijk maar wat aan. Het wordt tijd dat in diervoeding uitsluitend het natuurlijke vitamine K1 wordt gebruikt. Zolang dat niet zo is zou het beter zijn in de apotheek een flesje te halen en daar goed gebruik van te maken. Brandnetel bevat veel van deze vitamine, evenals spinazie, algprodukten, zuurkool en andere bladgroenten. Ook dus vogelmuur. (Zie hiervoor Bec-info nr. 1/2004.)