Probiotica

biomin_moleculeProbioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiŽle evenwicht in de darm te verbeteren.

Probioticum heeft in de loop der tijd verschillende betekenissen gehad. In alle gevallen echter hield het een bacterieel product in dat de gezondheid zou stimuleren.

Het gaat om een levende bacterie, die via het voedsel wordt toegediend en in staat dient te zijn de darm te bereiken om daar een gunstige invloed uit te oefenen.
Dit houdt in dat een bacterie in ieder geval zuurbestendig moet zijn, onder anaŽrobe (=zuurstofloze) condities kan groeien en geen nadelige eigenschappen mag hebben.
Deze criteria beperken de hoeveelheid bacteriesoorten en stammen die toegepast kunnen worden tot de volgende groepen bacteriŽn: Lactobacillus, Streptococcus en Bifidobacterium soorten. Deze drie bacteriegeslachten behoren allen tot de zgn melkzuurbacteriŽn en komen van nature voor in zowel de darm als in gefermenteerde (=zure) zuivelproducten.

  • De claim op deze stammen is o.a: 
  • het remmen van ongewenste bacteriŽn, zoals E.coli en Cl. perfringens
  • voorkůmen van diarrhee door rotavirussen en Salmonella
  • verminderen effecten van Candida infecties
  • het bevorderen van de immuunrespons.