High Energy Opfok- en handopfokvoer

sperrend_jongen_258Waarom handopfok?
Er kan een noodzaak ontstaan om over te gaan op handopfok, bijvoorbeeld als de oudervogel doodgaat, de ouders weigeren om te voeren, als er meerdere jongen in één broed zitten en de jongste niet genoeg wordt gevoerd. Handopfokvoer wordt heel vaak als dwangvoeding verstrekt bij zieke of verzwakte vogels.

Sommige kwekers zullen bij bepaalde soorten handopfok toepassen om de jongen tam te maken en te socialiseren. Vooral bij de grotere papegaaien soorten wordt deze methode toegepast.

Wat is er nodig voor handopfok?
Om te beginnen zal er voor een goed handopfok preparaat gezorgd moeten worden, verder is nodig een klein spuitje, kropnaald of voederlepel.
Voor de bereiding van de pap zal gekookt water moeten worden gebruikt, hiermee zal dus rekening moeten worden gehouden met de tijd die het water nodig heeft om af te koelen tot de juiste temperatuur, en de tijd dat de voeding gegeven moet worden.

Het voeren.
Als de voeding aangemaakt is volgens de gebruiksaanwijzing en op de juiste temperatuur kan begonnen worden met het voeden, De pap wordt in het spuitje getrokken, en de lucht wordt uit het spuitje geperst. Zelf plaatsen wij het jong in een kleine stevige container, een afgesneden plastic fles voldoet perfect, waardoor het jong zich in een nestsituatie waant. Leg op de bodem een laagje met keukenpapier.In de meeste gevallen zal het jong, als u op de nestrand tikt sperren. U kunt dan met de kropnaald de voeding toedienen. Na de voeding kijkt u of er faecalien in het nest liggen, zo ja, verwijder deze.
Mocht het nodig zijn om tot handopfok over te moeten gaan , probeer dan iemand te vinden die hier ervaring mee heeft en je duidelijk kan laten zien hoe je de vogel moet voeren.

 

Eenmaal aangemaakt voeding mag NOOIT opnieuw opgewarmd worden!

De gebruikte spullen( bakjes , spuitje, kropnaalden etc.) goed schoonmaken , bij voorkeur de spuit, kropnaald en het bekertje waarin u de voeding aanmaakt, na reiniging in een sterilisatie vloeistof bewaren.

 sperrend_young_co_258

Gevaren bij handopfok.

Bij handopfok zijn er een aantal dingen die u goed in de gaten moeten houden:

* temperatuur van de voeding, deze moet ca 38-39 graden zijn.

 * Hygiene, zorg altijd voor schone materialen , de weerstand van het jonge vogeltje is nog niet optimaal, een infectie is dus snel opgelopen met alle gevolgen vandien.

* kropverzuring, doodsoorzaak nummer 1 bij handopfok, kropverzuring ontstaat als de krop van de vogel nog niet volledig leeg is en er al wel nieuwe voeding wordt toegediend, de restvoeding in de krop zal verzuren en kan leiden tot sterven van de jonge vogel.

 

Veel succes!