Aanzuring en Aromabiotic.

intracare_bubblegreen_887Veel vogelliefhebbers hebben ontdekt dat het aanzuren van drinkwater nogal wat voordelen geeft en het komt de gezondheid van de vogels ten goede. De reden daarvoor is eenvoudig: bacteriŽn en/of micro-organismen groeien namelijk slecht in een zuur milieu. Door het drinkwater en badwater voor onze vogels licht aan te zuren met een aanzuringsmiddel bereiken we dat de groei van bacteriŽn en/of micro organismen in het water wordt geremd. Het wordt aangeraden het gehele jaar door drinkwater aan te zuren.

Het doel is om bacteriegroei in drinkwater terug te dringen. Vooral bij hoge temperaturen groeien bacterien zeer snel.  Door het aanzuren zullen de vogels minder snel last hebben van darminfecties, maar ook van infecties aan krop en slokdarm. Op deze manier kunnen we een afname van het gebruik van antibiotica bereiken.
Aanzuren leidt niet alleen tot een betere gezondheidstoestand maar ook tot een algehele afname van antibioticagebruik bij onze gevleugelde vrienden!
Het spreekt voor zichzelf dat drinkwater elke dag ververst moet worden. Badwater meerdere malen per dag, in ieder geval dagelijks, zeker bij warm weer.

Vooral bij jonge vogels is de maagzuurproduktie nog niet op volle kracht. Dat betekent dat de zuurbescherming niet optimaal is. Daarom zijn onze jonge vogels zeer gevoelig voor pathogene bacteriŽn. Bij jonge vogels kan de maag de maagzuurproduktie nog niet bijhouden en zal de pH stijgen richting 5 of meer. Ook bij jonge vogels is het aanzuren van groot belang. Bij het aanzuren van drinkwater streven naar een pH van 3,8-4,5. U kunt uw drinkwater eenvoudig testen op zuurgraad d.m.v. een indicatorpapiertje. Drinkwater aanzuren in drinkwatersystemen met drinknippels kan alleen bij systemen met kunststof leidingen.

pH - Zuurgraad.
De pH (zuurgraad) van het drinkwater in Nederland ligt tussen de 7 en 8. Afhankelijk in welke streek U woont. Een pH waarde onder de 7 is zuur, en boven de 7 is alkalisch.
Normaal kraanwater heeft een pH (=zuurgraad) van 7 tot 8. 

Verschillende zuren.
a. Anorganische zuren: Vaak sterke zuren, relatief giftig en vaak niet erg smakelijk. Voorbeeld: Zoutzuur, fosforzuur, salpeterzuur. Hun effect in het maagdarmstelsel is pH verlagend.

b. Organische zuren: Vaak wat zwakkere zuren, redelijk smakelijk, vaak wel duurder dan de anorganische. Voorbeeld: Melkzuur, citroenzuur, fumaarzuur.

Hun effect in het maagdarmstelsel is dubbel: Ze kunnen de pH verlagen, maar zijn ook van zichzelf bacteriedodend. Tussen de diverse organische zuren zijn grote verschillen in werking. Een combimix dekt meestal alle schadellijke pathogenen af.

Het ene zuur is echter het andere niet. Hierdoor is het belangrijk om de eigenschappen van een aantal voedingszuren te kennen om zo de aangeboden produkten beter te kunnen beoordelen.
Avian brengt binnen het aanzuringsgamma het volgende product:

  • Avi d'Or Aromabiotic


Wat doen zuren in het maagdarmstelsel?
Het lichaam zelf produceert in de maag zoutzuur. Bij volwassen dieren gebeurt dat zo efficiŽnt, dat er een vrij constante lage pH is van <4.
Deze lage pH is:
a. Bacterie- en schimmeldodend: Zo wordt voorkomen dat ziektes makkelijk via de maag kunnen binnendringen.
b. Spijsverteringsenzymen worden geactiveerd: Zonder een lage pH in de maag krijg je dus een minder goede spijsvertering, daarom meer kans op diarree, slechtere groei en voederconversie.

Bij het mengen van aanzuringsmiddelen dient U altijd op te passen. Zuren kunnen brandwonden veroorzaken.

LET altijd op de juiste dosering! Een te hoge aanzuring kan verbranding van de slokdarm en het maag- darmkanaal veroorzaken. Als U medicijnen of antibiotica wilt toedienen via het drinkwater mag het water GEEN zuren bevatten.